Változások az útdíjfizetésben

Megjelent a Magyar Közlönyben a Kormány 196/2024. (VII. 8.) Korm. rendelete az autópályák, autóutak és főutak használatáért fizetendő megtett úttal arányos díjról szóló 2013. évi LXVII. törvény végrehajtásáról szóló 209/2013. (VI. 18.) Korm. rendelet módosításáról.

A módosító rendelet alapján 2024. szeptember 1-től hatályba lép az a szabály, amely szerint a megtett úttal arányosan fizetendő elektronikus útdíj infrastruktúradíj eleme 2025. január 1-től inflációkövetés alá esik. Ennek megfelelően az infrastruktúradíj alapmértéke a tárgyévet megelőző év augusztus hónapjára irányadó, a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett, a tárgyévet megelőző második év augusztusához viszonyított fogyasztói árindex emelkedése esetén, az emelkedéssel megegyező mértékben, a tárgyév első napjával – a matematikai kerekítési szabályok alkalmazásával – két tizedesjegy pontossággal módosul

A rendeletmódosítás érinti a viszonylati jegyek érvényességét is: 2025. február 1-től a viszonylati jegy a megváltásának időpontjától 120 percig lesz érvényes.