A rendszer bevezetéséről

A megtett úttal arányos útdíjfizetési rendszer bevezetése

2013. július 1-jétől hazánkban is bevezették a megtett úttal arányos elektronikus útdíjszedési rendszert, amely a magyar úthálózat (autópályák, autóutak és főutak) kijelölt, összesen több, mint 7000 km hosszú szakaszaira vonatkozik.

Az új rendszer megfelel az európai uniós technológiai követelményeknek és Európai Elektronikus Útdíj Szolgáltatás (EETS) kompatibilis (az autópályák, autóutak és főutak használatáért fizetendő, megtett úttal arányos díjról szóló 2013. évi LXVII. tv.). A megtett úttal arányos díjfizetés mértéke függ a használatba vett út kategóriájától, a gépjármű kategóriájától >> (J2, J3, J4) és környezetvédelmi besorolásától is.

A Magyar Kormány a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-t jelölte ki az útdíjszedői és az egyetemes útdíjszolgáltatói feladatok ellátására, emellett a társaság az ellenőrzés támogatásában is fontos szerepet tölt be.

 

Felzárkózás Európához a HU-GO-val

A közúthálózat folyamatos fejlesztése, illetve biztonságos működtetése komoly anyagi terhet jelent, melynek egyetlen finanszírozási módja az útdíjszedés. A hazánkban ez idáig alkalmazott egyetemes e-matricás rendszer, azaz az időtartamhoz kötött használati díj kivetése azonban nem képes előteremteni a szükséges finanszírozási hátteret.

Az e-matricás rendszerrel szemben a HU-GO rendszer megnövekedett díjbevételt jelent, ami biztosítja az úthálózat fejlesztésének, fenntartásának, működtetésének finanszírozását. Emellett az új díjfizetési rendszer követi a „használó és szennyező fizet” elvét, amelynek megfelelően mindenki valóban csak annyit fizet, amilyen mértékben használja a hazai díjköteles úthálózatot, illetve amennyire szennyezi a környezetet. A megtett úttal arányos díjszabás növeli a nemzetközi tranzitforgalomból származó bevételeket is.

A HU-GO rendszer bevezetésével megnövekvő bevétel felhasználása célhoz kötött, az uniós követelményrendszer értelmében kizárólag a közúti és közlekedési szektorban lehetséges. Ennek fényében a HU-GO segíti az európai közlekedési normákhoz való felzárkózást, miközben kiegyensúlyozottá teszi a költségviselést, ráadásul hatására kifizetődővé válik a rövid útszakaszok használata, és a költségek arányos növelésével a vállalkozók is érdekeltek lesznek a felelős úthasználatban.