Bolgárul, szerbül és szlovénul is lehet már viszonylati jegyet venni

Három új taggal bővült azoknak a nyelveknek a listája, amelyeken a megtett úttal arányos elektronikus útdíjszedési rendszer (HU-GO) értékesítési pontjain található útvonaltervező eszközök, az úgynevezett kioszkok szolgáltatásai elérhetők. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. a külföldi úthasználók útdíjbevallási statisztikái alapján döntött a nyelvi csomag bővítéséről. A bolgár, a szerb és a szlovén teherfuvarozók ugyanis évek óta magas arányt képviselnek a viszonylati jegyek vásárlása terén.

Szeptember 25-től 9 helyett már 12 nyelven kommunikálnak azok az eszközök, amelyek segítségével a 3,5 tonna össztömeg feletti teherjárművek tulajdonosai a HU-GO értékesítési pontjain útvonalat tervezhetnek és viszonylati jegyet válthatnak. A megtett úttal arányos elektronikus útdíjszedési rendszer termináljai, az úgynevezett kioszkok eddig magyarul, angolul, németül, csehül, lengyelül, oroszul, románul, szlovákul és törökül voltak elérhetők, ez a csomag bővült most a bolgár, a szerb és a szlovén nyelvekkel.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) rendszeresen elemzi az e-útdíj rendszer értékesítési és forgalmi statisztikáit, amelyek megmutatják, hogy mely országok teherfuvarozói veszik leginkább igénybe a hazai díjköteles úthálózatot. A társaság ennek eredménye alapján dönt arról, hogy a HU-GO kommunikációs felületeit és csatornáit milyen nyelveken teszi elérhetővé. Ennek köszönhető például, hogy a rendszer hivatalos honlapján, a www.hu-go.hu oldalon március óta horvát és bosnyák nyelvű tájékoztatás is megtalálható.

A HU-GO négy évvel ezelőtti indulásakor meghatározott nyelvi csomag a kioszkok esetében most változott először. Az új nyelvek aktiválását az indokolta, hogy a bolgár, a szerb és a szlovén teherfuvarozók évek óta jelentős arányt képviselnek a megszolgált útdíjat bevalló külföldi úthasználók között. A viszonylati jegyet használó külföldi járművek között a bolgár felségjelzésűek aránya 13,5 százalék, a szerb felségjelzésűeké 4,5 százalék, a szlovén felségjelzésűeké pedig 2 százalék. Az országok sorrendjét vizsgálva ezen a téren Bulgária a harmadik, Szerbia az ötödik, míg Szlovénia a tizedik helyen áll, miközben a listát Románia vezeti 34,9 százalékkal.